Zbog današnjeg način života, interesovanja te nedovoljne zainteresovanosti imamo priliku vidjeti djecu koja nijesu savladala osnovne forme kretanja poput : trčanja, skoka, balansa na jednoj nozi itd. Sposobnosti koje dijete ne razvije na vrijeme, kasnije ih sve teže razvija a u krajnjem slučaju ih uopšte ne savlada što predstavlja problem u kasnijem bavljenu bilo kojom fizičkom aktivnošću.

Neki roditelji se pitaju zašto dijete ne postiže rezultate kao njegovi vršnjaci? Zbog nedovoljne upućenosti i nezainteresovanosti najčešće to pripisuju radu sa djetetom ne uzimajući u obzir mogućnosti, dotadašnji motorički razvoj djeteta kao i njegove predispozicije za bavljenjem datom aktivnošću.

Svi koji se bave fizičkim aktivnostima za djecu predškolskog uzrasta osim što savjesno trebaju da obavljaju svoju edukaciju moraju voditi računa o svestranom razvoju svakog djeteta. Čest je slučaj da treneri u svom pokušaju da postignu brz rezultat izlažu djecu visoko-specifičnom i intezivnom treningu koji nije poželjan za dati uzrast. Zbog takvog načina rada dolazi do problema:

  • jednostranost, aktivacija i uski razvoj mišića
  • ometanje skladnog razvoja
  • ozljede
  • demotivacija djece

Takođe jako je bitno i razumijevanje roditelja koji trebaju da su upućeni u sam proces razvoja motoričkih sposobnosti djece te da tek u sedmoj godini djeca imaju sve neophodne preduslove za uspješno savladavanje koordinaciono složenih pokreta, te da potenciranje istih u ranijem periodu koliko može biti pozitivno tako se i negativno može odraziti na malog vježbača.

Za djecu je jako bitno osigurati razvoj temeljnih sposobnosti, te kroz kreativan način i igru uvesti ih u svijet sporta i fizičke aktivnosti.

Kreativan rad + fizička aktivnost = razvijanje potencijala  

Categories: Ples

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Acro style

16 medalja za Umjetnički studio Luna

Umjetnički studio Luna je bio učesnik Mediterranean Best Dance – Bar Open, koji se tradicionalno održava zadnje sedmice juna mjeseca. Članovi studija su se predstavili sa 17 tačaka, od kojih je 16 nagrađeno po odluci Read more…

Ples

Zašto nam je koristan ples?

Bez sumnje možemo konstatovati da je ples najljepša fizička aktivnost koja jača naše tijelo i duh, a u nastavku provjerite zašto biste svaki dan trebali zaplesati, i koje nam to koristi donosi ova aktivnost: 1. Read more…

Ples

Putovanje kroz istoriju plesa

Ples je, kao i muzika, jezik celog sveta. Ono što ne možemo iskazati rečima nadoknađuje naše telo kroz ples. Specifično kretanje tela, njegovi određeni položaji, mimika, gestovi, izrazi lica, usta i očiju… predstavljaju poseban govor Read more…