Bez sumnje možemo konstatovati da je ples najljepša fizička aktivnost koja jača naše tijelo i duh, a u nastavku provjerite zašto biste svaki dan trebali zaplesati, i koje nam to koristi donosi ova aktivnost:
1. Sagorijeva kalorije
Ples je sjajna vježba za cijelo tijelo, a procjenjuje se da sagorijeva između 10 do 20 kalorija po minuti, zavisno od intenziteta i brzine plesa.
2. “Čisti” krv
Istraživanja su pokazala da uz pomoć plesa smanjujemo nivo lošeg holesterola u krvi (LDL) i povećavamo nivo dobrog holesterola (HDL). Dijabetičarima može pomoći da pod kontrolom drže nivo šećera u krvi.
3. Jača kosti i zglobove
Pomaže u prevenciji i liječenju osteoporoze i artritisa. Ples je bez jedna od najboljih i najugodnijih fizičkih aktivnosti, koja će ojačati naše kosti i zglobove.


4. Pomaže moždanim “vijugama” da ostanu u formi
Ples poboljšava našu memoriju i koncentraciju. Prilikom plesanja moramo pamtiti korake i rutine zbog čega ova fizička aktivnost postaje sjajna mentalna vježba za mozak.
5. Čuva našu mladost i jača duh
Nije tajna da plesanje zaustavlja proces fizičkog i mentalnog starenja. Plesom povećavamo kapacitet pluća, jačamo kardiovaskularni sistem i srce – najvažniji organ u tijelu, a čin plesanja u naš um unosi pozitivu i ne dopušta našem duhu da ostari.
6. Učvršćuje odnose i zbližava nas
Ples sa prijateljicama nije samo dokazano najbolja metoda mršavljenja već je i jedan od najboljih oblika zabave. Stvara društveni život, daje nam priliku da upoznajemo nove ljude, uz ples rastemo i zbližavamo se.
7. Čini nas srećnima
Plesanjem se povećava nivo endorfina u našoj krvi. Endorfin je takozvani hormon sreće koji poboljšava naše raspoloženje, pomaže nam da se borimo protiv stresa i depresije, puni nas samopouzdanjem.

Zato ne čekajte da vas drugi pokrenu, već počnite plesati od danas! 🙂

Categories: Ples

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Acro style

16 medalja za Umjetnički studio Luna

Umjetnički studio Luna je bio učesnik Mediterranean Best Dance – Bar Open, koji se tradicionalno održava zadnje sedmice juna mjeseca. Članovi studija su se predstavili sa 17 tačaka, od kojih je 16 nagrađeno po odluci Read more…

Ples

Svestrani razvoj djece predškolskog uzrasta

Zbog današnjeg način života, interesovanja te nedovoljne zainteresovanosti imamo priliku vidjeti djecu koja nijesu savladala osnovne forme kretanja poput : trčanja, skoka, balansa na jednoj nozi itd. Sposobnosti koje dijete ne razvije na vrijeme, kasnije Read more…

Ples

Putovanje kroz istoriju plesa

Ples je, kao i muzika, jezik celog sveta. Ono što ne možemo iskazati rečima nadoknađuje naše telo kroz ples. Specifično kretanje tela, njegovi određeni položaji, mimika, gestovi, izrazi lica, usta i očiju… predstavljaju poseban govor Read more…