Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Takođe je veoma važan za upravljanje šećerom u krvi i zdrav krvni pritisak.

Osim što se magnezijum u organizmu troši u proizvodnji energije, on može da pomogne smanjenju mliječne kisjeline i percepcije umora tokom napornih vježbi svojim djelovanjem na nervni sistem. Veoma je bitno uzimati magnezijum nakon vježbanja jer on doprinosi fleksibilnosti i spriječavanju povreda opuštanjem stegnutih mišića. Bez dovoljno magnezijuma, mišići se ne mogu pravilno opustiti što može prouzrokovati grčeve. Nizak nivo ovog minerala može stvoriti već pomenutu mliječnu kisjelinu za koju je poznato da izaziva bol i stezanje u mišićima nakon treninga.

Magnezijum možemo pronaći u širokoj paleti hrane. Zeleno lisnato povrće poput spanaća i blitve izvrsni su izvori magnezijuma, kao i pasulj, orasi, bademi i sjemenke poput bundevinih, lanenih, suncokretovih i susam.
Hrana koja sadrži dijetalna vlakna, najveći su izvor magnezijuma. Veoma visoku koncentraciju ovog minerala sadrže začini poput bosiljka i korijandera.
Magnezijum se lako apsorbuje u tijelu, samo ako se prethodno veže za transpotnu supstancu, pa iz tog razloga u suplementaciji ne postoji stopostotni dodatak jedinjenja magnezijuma. Odlična je ideja uzimati kompleks vitamin B ili multivitamin koji sadrži vitamn B, jer nivo vitamin B u tijelu određuje koliko će se magnezijuma apsorbovati u ćelije.

Piše:Ana Patrić

Categories: Razno

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

ZA DOBAR POČETAK DANA – AVOKADO TOST

Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera. Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao Read more…

Razno

Idealan obrok za početak radnog dana!

Ovas posjeduje jedno od najzdravijih zrna na zemlji. Ono je cjelovito zrno bez glutena i sjajan izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Studije pokazuju da ovas i ovsena kaša imaju brojne zdravstvene prednosti, kao Read more…