Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera.

Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao i riboflavina, niacina, folate, pantotenske kisjeline, magnezijuma i kalijuma. Takođe našem organizmu obezbjeđuju lutein, beta-karoten i omega3 masne kisjeline.
Iako većina kalorija u avokadu potiče od masti, ne morate da brinete. Avokado je pun zdravih, korisnih masti koje pomažu da budete siti, i zadovoljni.

Avokado se može konzumirati u vidu salate, kao dodatak jelima od mesa, a najpoznatiji način korišćenja jeste kao namaz. Danas vam predstavljamo popularni recept – avocado tost, koji može pomoći na vašem putu ka zdravom i fit tijelu.

Za ovaj recept je potrebno:
– Jedna polovina avokada
– Dva integralna tosta
– 2 pržena jaja
– So, biber, ljuta paprika tucana

Priprema:
Avokado isjecite na pola i izvadite košticu. Unutrašnjost avokada ( koru bacamo ) izgnječite viljuškom, zatim dodajte malo soli i bibera, i dobro promiješajte. U tosteru ( ili u rerni ) ugrijte dva parčeta tost hleba.
Dobijenu smjesu namažite na vrući tost, i stavite po jedno prženo jaje. Po želji začinite, a Luna tim voli ljutu hranu pa mi dodamo po kašičicu ljute tucane aleva paprika.
Drugu polovinu avokada možete čuvati u frižideru najmanje 1 dan i to ako je prethodno poprskate limunovim sokom.

Prijatno! 🙂

Piše: Ana Patrić

Categories: Razno

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

Magnezijum: najbolji saveznik u očuvanju zdravlja

Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Read more…

Razno

Idealan obrok za početak radnog dana!

Ovas posjeduje jedno od najzdravijih zrna na zemlji. Ono je cjelovito zrno bez glutena i sjajan izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Studije pokazuju da ovas i ovsena kaša imaju brojne zdravstvene prednosti, kao Read more…