Ovas posjeduje jedno od najzdravijih zrna na zemlji. Ono je cjelovito zrno bez glutena i sjajan izvor važnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.

Studije pokazuju da ovas i ovsena kaša imaju brojne zdravstvene prednosti, kao što su gubitak tjelesne težine, niži nivo šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti.

Pored svega toga, ovsena kaša je odličan izbor za doručak koji će vam dati energije za cijeli dan, i dugo vas držati sitim, a njen sastav obezbjediti vašem tijelu sve potrebne nutrijente.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je najukusnija kada je ostavite da odstoji preko noći, a u ovom tekstu ćemo vam pokazati i kako se ona najlakše priprema. Za naš slatko-slani recept je potrebno samo pet sastojaka:

• ovsene pahuljice
• ovseno mlijeko
• kašika kakaoa
• 1 banana
• 1 kašika kikiriki putera

Noć prije ovsene pahuljice treba potopiti u ovseno mlijeko, dodati kašiku kakaoa i sve dobro promiješati. Zatim poklopiti i ostaviti u frižideru preko noći.

Ujutro preko dobijene smjese nasjeckajte bananu, dodajte kašiku kikiriki putera, sve dobro promiješati, i vaša ovsena kaša je spremna!
Ovaj obrok je bogat vlaknima i proteinima, kao i gvoždjem iz kakaoa koje je veoma bitno za krvotok.

Naravno, uvijek možete dodati još neke sastojke po vašoj želji kao što su chia sjemenke, kokos, kašika meda.. Ovseno mlijeko možete zamijeniti nekim drugim, samo imajte u vidu da sastojci u ovsenoj kaši budu umjereni kako ne bi povećali kazaljku na vagi! 🙂

Piše: Ana Patrić

Categories: Razno

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

Magnezijum: najbolji saveznik u očuvanju zdravlja

Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Read more…

Razno

ZA DOBAR POČETAK DANA – AVOKADO TOST

Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera. Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao Read more…