Kroz igru djeca eksperimentišu sa pravim životnim ulogama i uvježbavaju različite vještine koristeći svoju maštu i kreativnost. Vrlo je važan pozitivan stav odraslih prema važnosti dječje igre te zbog toga bi roditelji trebali stvarati uslove i biti spremni da učestvuju u kreiranju svijeta mašte svojih mališana.

Postoji mnogo načina kako zabaviti djecu a najvažniji zadatak svakog roditelja je učestvovati i dati svoj doprinos, tako što će na  zabavan način podstaći razvijanje kreativnih sposobnosti putem koje djeca najlakše uče o sebi, drugima i svijetu koji ih okružuje.

Danas imamo par ideja koje možete realizovati sa svojim mališanima a samim kreativnim radom na trenutak zaboraviti sve obaveze i zajedno otploviti u svijet mašte.

Teglica ideja 

Jednostavna za napraviti. Sve što vam je potrebno je prazna tegla, papirići u raznim bojama na kojima možete ispisati mnoštvo aktivnosti za vašeg mališana. Kada dođe vrijeme za čuvenu rečenicu “dosadno mi je”, protresite teglicu i izaberite srećnu aktivnost.

Kartonska kuhinja 

Opšte je poznato da su omiljene dječije igračke: šerpice, kašike, činijice… Za male kuvare dovoljna vam je kartonska kutija  koju ćete ukrasiti po želji. Možete iskoristiti cd-ove, staro platno te napraviti i hranu od ostataka kartona. Izaberite boju i pravite najukusnije kolačiće. Začinite ih ljubavlju i osmjehom po želji.

Ukrasi za jelku

Zašto bacati stare sijalice? Pripremite boju, vunicu, perlice i napravite unikatne ukrase u susret praznicima. Mogu da budu idealna dekoracija a i savršen poklon malog umjetnika.

I na kraju važno je znati da kroz sve aktivnosti koje provodite sa svojim djetetom, dijete i roditelj imaju novo iskustvo zajedničkog igranja, provođenja kvalitetnog i posvećenog vremena, što vrlo često olakšava situacije kada se podiže nivo stresa i nervoze. Kao i u svim drugim odnosima, ako prevladavaju osjećaji zadovoljstva, radosti i međusobnog užitka stvarate pozitivnu atmosferu za razvijanje emocionalnih, socijalnih i intelektualnih spossobnosti vašeg mališana.

Categories: Razno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

Magnezijum: najbolji saveznik u očuvanju zdravlja

Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Read more…

Razno

ZA DOBAR POČETAK DANA – AVOKADO TOST

Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera. Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao Read more…