Kondicija predstavlja trenutno stanje cjelokupnog organizma, odnosno fizičke predispozicije tijela da podnese određene napore. Do dobre kondicije se dolazi vježbanjem i određenom rutinom na koju naše tijelo vremenom navikne. To je jedan od bitnijih aspekata fizičke pripreme, i prenstveno je orijentisan na razvijanje i održavanje motoričkih sposobnsti, snage, brzine, eksplozivnosti.

Dobar kondicioni trening bi trebalo da obuhvata i aerobne i anaerobne vježbe, odnosno vježbe sa opterećenjem. Ovaj trening se pogotovo preporučuje osobama sa viškom kilograma, ali pogoduje svima koji žele da što duže ostanu u formi. Kondicioni trening možete osmisliti i sami, ali i uz pomoć profesionalnog trenera. Ukoliko imate neke zdravstvene probleme, prethodno se posavjetujte sa ljekarom, kako bi određene vježbe modifikovali ili potpuno izbjegli. Koji god da je razlog zašto počinjete da vježbate, važno je da trening pravilno dozirate, shodno trenutnoj formi. Svaki trening započnite dobrim zagrijavanjem i istezanjem.

Kružni trening

Jedna varijanta koja se preporučuje početnicima je ,,kružni trening’’. On podrazumijeva niz vježbi za različite djelove tijela, bez pravljenja pauze dok se ne završi cio krug. Zatim se napravi kratka pauza, pa ispočetka.

Predlog za ,,kružni trening’’ od 20 minuta: Uradite 20 čučnjeva, pa 10 sklekova (ukoliko tek počinjete, možete i verziju na koljenima). Sjedite na pod i odradite 15 trbušnjaka. Ako ste u malo boljoj formi, nakon 15 običnih, odradite i 20 naizmjeničnih za bočne trbušnjake. Zatim se prebacite na klupu i odradite vježbe za gornji dio tijela, ,,propadanje’’ na klupi ili stolici. Ovo neka vam bude jedan krug, nakon njega napravite malu pauzu i popijte vode, a zatim nastavite još jedan ili dva kruga, koliko vam fizičke predispozicije dozvoljavaju. Naravno, kako budete podizali formu, povećavajte i broj krugova.

Intervalni trening

Predlog za ,,intervalni trening’’ od sat vremena: Ukoliko ste odredilii da trening traje sat vremena, makar deset minuta na početku i kraju posvetite istezanju kako bi izbjegli mogućnost istezanja mišića i eventualnih povreda. Za zagrijavanje su najbolje aerobne vježbe poput trčanja, brzog hodanja ili vožnje bicikla ukoliko vježbate u teretani. Ostatak od oko 40 minuta podijelite na faze, u svakoj radite po jedan dio tijela. Iz tog razloga se ovakav način naziva ,,intervalni trening’’. Prvi dio treninga posvetite gornjem dijelu tela. Ako ste početnik, koristite najmanje tegiće od po pola kilograma, ili flašice napunjene pijeskom.

Ako vježbate u teretani, krenite sa spravama sa opterećenjem. Radite vježbe za bicepse i tricepse, stojećem položaju ili na klupi. Takođe, ubacite i vježbe za grudne mišiće, takođe sa tegićima. Možete odraditi i nekoliko sklekova, u zavisnosti od trenutne kondicije. Nakon ovih vježbi, pređite na mišiće trbušne duplje i lumbalnog dijela. Odradite nekoliko serija različitih trbušnjaka, a između svake napravite pauzu od dvadesetak sekundi, ako bi umirili puls. Zadnji interval posvetite donjim ekstremitetima i zadnjici. Čučnjevi i iskoraci, u kombinaciji sa tegićima su pun pogodak. Na kraju treninga uradite lagano istezanje, kako ne bi dobili upalu mišića.

Categories: FitnessRazno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

Magnezijum: najbolji saveznik u očuvanju zdravlja

Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Read more…

Razno

ZA DOBAR POČETAK DANA – AVOKADO TOST

Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera. Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao Read more…