Danas ćemo vam predstaviti neke od vježbi za mišiće zadnje lože koje su trenutno najtraženije na internetu. Za sve vas koji nemate dovoljno vremena za odlazak u teretanu, fitness klub ili jednostavno želite da se dodatno oblikujete i radite kod kuće, ove vježbe će biti idealna stvar za vas. Sve što vam treba jeste stolica i možete početi.

Pistol squat

Kao što vidite na slici početni stav je stojeći, kičma ravna, stomak uvučen i gluteus zategnut, noga je ispravljena i peta zategnuta. Ako želite da aktivirate više prednje butine potrebno je da noga bude ispravljena potpuno, međutim to zavisi od vaše fleksibilnosti i nivoa spremnosti, tako da nogu možete držati i blago savijenu sve dok je odignuta od poda, što je za izvodjenje ove vježbe najbitnije. Iz pomenutog stava spuštamo se i sjedamo na stolicu, zatim ustajemo a da se noga ne spušta do poda i kičma ne krivi. Vraćamo se u početni položaj.

Squat

Početni položaj za ovu vježbu je stojeći stav, kičma je ravna, stomak uvučen i gluteus zategnut. Oslonjeni ste na pete. Sledeći korak je spuštanje do ivice stolice, a da vam pri tome koljena ne prelaze liniju nožnih prsti. Kada dohvatite ivicu stolice podižemo se gore i kao završetak opet zatežete mišiće zadnje lože kako bi osigurali pravilnu poziciju kukova prilikom izvođenja novog ponavljanja.

Stairs

Sada je stolica ispred vas i vaš zadatak je da se popnete jednom nogom na stolicu (pazite da ne savijate previše koljeno i trudite se da održavate položaj u uglu od 90 stepeni) dok drugu nogu podižete ravno, peta je  zategnuta, ostali djelovi tijela kao i u prethodne dvije vježbe. Spuštamo se i vraćamo u početni stojeći stav, što znači da se svakim ponavljanjem iznova dolazi do aktiviranja mišića a samim tim i većeg opterećenja.

Svaku vježbu uradite 20 puta u tri seta, a ukoliko ste u naprednijoj fazi fitnessa povećajte na 4-5 setova. Odradite prvo tri seta na jednoj nozi, pa zatim mijenjajte nogu. Izmedju setova odmarajte 20-30 sekundi.

Ono što je bitno da znate je da ćete pomoću ovih vježbi aktivirati primarno gluteus, a zatim i ostale mišiće zadnje lože a ako uvučete stomak kao što smo vam sugerisali, aktiviraćete i njega, pored toga što će vam na taj način on čuvati i kontrolisati kičmu.

Napomena:

Kada radite vježbe obratite pažnju na sve instrukcije, skoncentrišite se i počnite. Izuzetno je bitno da vježbe radite pravilno. Na našim trenizima nije bitno koliko uradite već kako. Pravilnost je imperativ, prvenstveno zbog toga sto je rezultat onda neizostavan i mogućnost povrede potpuno isključena.

Categories: Fitness

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Fitness

Tipovi građe: Da li ste ektomorf, endomorf ili mezomorf?

Gledate najnoviji katalog omiljenog modnog brenda i pitate se zašto uprkos rigoroznom režimu ishrane i redovnoj fizičkoj aktivnosti ne uspjevate da izgledate kao modeli iz kataloga? Ili, možda ne uspjevate nikako da dobijete na mišićnoj Read more…

Fitness

Humus

Nekada se zasitimo sve te hrane i u potrazi smo za nečim novim kako bi razbili monotoniju svakodnevne ishrane. Neravnopravno, humus se najčešće nalazi sakriven u rafovima iako ukusom i hranljivim vrijednostima ova namjernica zaslužuje Read more…

Fitness

Abs and stuff

Današnji post biće posvećen prvenstveno vježbama za stomačne mišiće, koje će pored ove primarne mišićne grupe aktivirati skoro cijelo tijelo. Ovo su takozvane vjezbe „apartment friendly“ tipa, što znači da vam ponestaje izgovora za preskakanje Read more…