Gledate najnoviji katalog omiljenog modnog brenda i pitate se zašto uprkos rigoroznom režimu ishrane i redovnoj fizičkoj aktivnosti ne uspjevate da izgledate kao modeli iz kataloga? Ili, možda ne uspjevate nikako da dobijete na mišićnoj masi, ali ni da se ugojite?

Razlog tome ne moraju biti samo vaše životne navike, već i tip građe koju imate. U teoriji, postoje tri tipa građe – ektomorf, endomorf i mezomorf.

Ektomorf

Ektomorf se najbolje može opisati pridjevom – vitak. Osobe ovog tipa građe imaju tanke i obično duge udove i mogu jesti dosta bez opasnosti da se ugoje, jer im je metabolizam brz. Ramena i kukovi su im uži i zglobovi manji.

Koliko teško dobijaju na težini, toliko teško dobijaju i na mišićnoj masi, kako eventualni višak koji se pojavi ne bi imao uticaj na cjelokupnu zastupljenost masti u tijelu, ovom tipu se preporučuje balansirana i zdrava ishrana. Ishrana bi trebala da sadrži do 50% od ukupnog unosa kalorija iz ugljenih hidrata, proteina oko 30% i masti oko 20%.

Što se fizičke aktivnosti tiče, ektomorfi bi trebali da rade na snazi i dobijanju mišićne mase, a kardio aktivnost ne bi trebala da bude visoko na njihovoj listi prioriteta. Treninzi treba da budu kratki, a preporučuje se da se fokusiraju na velike mišićne grupe.

Endomorf

Endomorf je suprotnost ektomorfu. Ovaj tip građe odlikuje se činjenicom da se vrlo lako dobija na težini i to najčešće u donjem dijelu tijela, kod žena donji stomak, bedra, a kod muškaraca uglavnom u predjelu stomaka i struka.

Da se ne bi gojili, endomorfi obično moraju da unose nešto manje hrane od dnevnih kalorijskih potreba, a kada biraju fizičku aktivnost,  aerobne vježbe i kardio moraju biti sastavni dio rutine.

Endomorfi moraju najviše da paze na ishranu, a preporučuje im se da unos bude 30% iz UH , masti do 15%, ostatak iz proteina.

Mezomorf

Mezomorf je treći tip građe i on se, često, smatra najboljim u smislu održavanja dobre forme. Ovi ljudi su mišićavi, lako dobijaju mišićnu masu, a kilograme relativno lako dobijaju, ali i gube. Zbog toga, mezomorfima se preporučuje da budu fizički aktivni ali i da unose dovoljnu količinu proteina i vlakana. Kombinacija vježbi snage i kardio aktivnosti je idealna, jer će tako spriječiti dobijanje viška kilograma i održavati udio mišićne mase. Visokoproteinska ishrana je ono što se preporučuje mezomorfima, sa oko 40% UH, 40% proteina i 20% masti.

Ovo je samo teorija. U praksi, najčešće su kombinacije ovih tipova, a negdje se pominje i da su ektomorf-mezomorf i mezomorf-endomorf najčešće. Moguće je da osoba ima gornji dio tijela koji je bez masnih naslaga i ostaje prilično mršav i kada osoba dobije višak kilograma, koji se primećuje samo u donjem dijelu tijela.

Takođe, ako nijeste sigurni koji ste tip građe, čak ni nakon fotografija koje vidite u tekstu, razmislite kako vaše tijelo reaguje na unos hrane. Ako ubrzo nakon što krenete sa zdravim režimom ishrane vidite rezultate, verovatno ste mezomorf. Ako jedete manje od ostalih, a ipak imate višak, moguće je da ste endomorf, a ako vam velika pica u ponoć nije strana navika, a ipak ste mršavi, verovatno ste endomorf. Tip građe možete odrediti i na osnovu veličine zglobova, te mnogih kalkulatora koji osim što otkrivaju tip građe daju korisne savjete kako poboljšati fizički izgled i zdravlje svakog pojedinca.

Categories: FitnessRazno

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

Magnezijum: najbolji saveznik u očuvanju zdravlja

Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Read more…

Razno

ZA DOBAR POČETAK DANA – AVOKADO TOST

Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera. Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao Read more…