Chia je biljka koja se može pohvaliti velikim nutritivnim bogatstvom, tačnije omega-3 i omega-6 masnim kisjelinama, proteinima i vlaknimaChia sjemenke sadrže i veliki broj vitamina (posebno A i C), minerala i antioksidansa. Kao takve, chia sjemenke izvrstan su izbor ako želite regenerisati kožu, lakše sagorijevati masnoće, ojačati organizam i poboljšati probavu.

Lista benefita:

  1. Mnogo antioksidanata
  2. Sjajan izvor proteina
  3. Smanjuje rizik od infarkta i dijabetesa tipa 2
  4. Mnogo nutijenata spakovano u malo kalorija
  5. Lako se sprema
  6. Pomaže pri mršavljenju
  7. Zdravo je za kosti
  8. Bogata Omega-3 masnim kiselinama
  9. Prirodan probiotik
  10. Zamena za energetske napitke i suplemente

Izdvojićemo neke od benefita koji su naročito korisni za vas koji vježbate i bavite se sportom, bilo rekreativno ili profesionalno.

Što se tiče PROTEINA ove sjemenke su savršen izbor za one koji žele da skinu masne naslage, povećaju mišićnu masu i izbalansiraju nivo šećera u krvi. Chia je svrstana među najbolje biljne izvore proteina. Sa čak 14% udjela proteina. Takođe, sadrži dobar balans esencijalnih amino kisjelina, tako da naš organizam može u potpunosti da iskoristi sve proteine koje unese kroz ove semenke. Povećan unos proteina je preporučljiv onima koji žele da smršaju, jer smanjuje apetit i obsesivnu želju za grickalicama za čak 60%.

Chia je preporučljiva za one koji često vježbaju, jer pored proteina sadrži veoma bitne nutrijente koji se izgube tokom napornih vježbi – Magnezijum, Gvožđe, Fosfor, Niacin Cink, Bakar, Mangan. Takođe sadrži i mnoštvo antioksidansa. Chia je zaista sjajan izvor proteina, pogotovo za one koji ne konzumiraju mnogo mesnih proizvoda. Protein koji se nalazi u chia sjemenima smanjuje apetit, a samim tim i unos hrane. Naučno je dokazano u brojnim studijama koje su sprovođene na temu ove fantastične namirnice je da redukuje masnoću koja se taloži oko stomačnih mišića, a stomačne mišiće ili popularno nazvane “pločice” gradi 80% zdrava ishrana, a samo 20 % redovna fizička aktivnost. Razmislite vrijedi li ih probati.

Takođe chiju možete koristiti prije treninga kao dodatan izvor energije, koji će vam omogućiti veću izdržljivost na treningu i bolji performans. Čine idealnu zamjenu za razne proteinske šejkove i suplemente ukoliko želite da potstaknete svoje tijelo na rad na prirodan način. Takođe ih možete koristiti i nakon treninga za oporavak mišića I hranjenje istih.

Kako su bogate omega-3 mansim kisjelinama hranićete vaš mozak I srce u isto vrijeme, preporučuju se studentima prilikom napornih ispitnih rokova usljed povećanog intelektualnog napora.

Kako su dobrobiti ove čudesne biljke brojni mogli bi smo o njima pričati još mnogo, mislim da ste shvatili koliko je važno da ih još danas ubacite u vašu svakodnevnu ishranu tako da ćemo vam u narednom dijelu teksta objasniti kako da ih spremite I dati vam par interesantnih recepata.

PRIPREMA

Što se tiče pripreme chia sjemenki, ne brinite, izuzetno je lako. Kada govorimo o ukusu, blago podsjećaju na orahe, rušeći predrasude o shvatanju da je zdrava hrana neukusna. Mogu da se koristi uz većinu obroka kao dekoracija ili dodatak tako da ih možete prilagoditi vašim afinitetima, budite bez brige. Kada se pripreme na dobar način veoma lako se vare. Takođe, ova namirnica može da se spoji sa gotovo bilo kojom vrstom hrane, slatke ili slane. Veoma je univerzalan i neutralan sastojak što ga čini sjajnim dodatkom uz različite vrste zdravih obroka.

Najbolji način konzumacije je da se samelju ili prethodno natope. Ovo će pospešiti apsorpciju većeg dela nutrijenata semenke. Ukoliko ih prethodno potopite pa onda tako natopljene pojedete apsorbovaćete mnogo više nutrijenata. Razlog je taj što natapanjem se otpuštaju enzimi koji štite sjemenke. Kao prvo, postaje mnogo lakše za varenje, a takodje nutrijenti postaju lakše dostupni za naš organizam. Dakle, prije nego što iskoristie ove sjemenke kao dio nekog recepta, prvo ih potopite. Međutim, ukoliko nemate vremena da čekate neće škoditi iako ih pojedete presne.Potapanje je vrlo jednostavno. Neophodno je da ih stavite u vodu u odnosu 1 na prema 10 (1:10).Drugim rečima -1,5 supena kašika chia sejmenki u jednu srednju čašu vode. Naravno, nema greške, iako malo pretjerate sa vodom! Pustite da sjemenke odstoje izmedju 30 minuta i 2 sata u vodi.

Još jedna prednost sjemenki je da mogu da apsorbuju 10-12 puta veću količinu vode u odnosu na sopstvenu težinu. Nešto slično pirinču. Prednost je naravno povećana hidratacija organizma i produženi osećaj sitosti, što smanjuje mogućnost osećaja gladi između obroka.Međutim ukoliko ih pojedete presne onda će apsorbovati tečnost iz vašeg organizma. Zato je bitno da pijete malo više tečnosti nego inače.

RECEPTI

  1. Potrebna vam je 1 banana, 1 kašika putera od kikirikija, mljevene plazme po želji, 1 čaša nemasnog mlijeka (možete staviti grčki jogurt, proteinski jogurt itd. zavisi od vašeg ukusa), malo crne čokolade I 3 kafene kašičice čija sjemenki. Sve smiksati I imaćete idealan obrok nakon treninga.
  2. Takodje ih možete dodati u ovsenu kašu, za idealan početak dana ili ih jednostavno dodate u grčki jogurt, dodati neko voće, bademe i obezbjedite se svim potrebnim vitaminima.

NAPOMENA: Usled veće konzumacije ove namirnice može se pojaviti nelagodnost u stomaku i nadutost. Međutim, ovo se javlja kod svake namirnice bogate vlaknima ukoliko se unese veća količina.

Kao i svaku drugu namirnicu, konzumirajte je u umjerenim količinama uz redovnu hidrataciju.(dozvoljena dnevna količina je istaknuta u tekstu)

Categories: Fitness

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Fitness

Tipovi građe: Da li ste ektomorf, endomorf ili mezomorf?

Gledate najnoviji katalog omiljenog modnog brenda i pitate se zašto uprkos rigoroznom režimu ishrane i redovnoj fizičkoj aktivnosti ne uspjevate da izgledate kao modeli iz kataloga? Ili, možda ne uspjevate nikako da dobijete na mišićnoj Read more…

Fitness

Humus

Nekada se zasitimo sve te hrane i u potrazi smo za nečim novim kako bi razbili monotoniju svakodnevne ishrane. Neravnopravno, humus se najčešće nalazi sakriven u rafovima iako ukusom i hranljivim vrijednostima ova namjernica zaslužuje Read more…

Fitness

Abs and stuff

Današnji post biće posvećen prvenstveno vježbama za stomačne mišiće, koje će pored ove primarne mišićne grupe aktivirati skoro cijelo tijelo. Ovo su takozvane vjezbe „apartment friendly“ tipa, što znači da vam ponestaje izgovora za preskakanje Read more…