Bundeva se obično koristi kao glavna dekoracija za noć vještica ili kao sastojak pite, ali ono što često zanemarimo ili ne znamo je da bundeve sadrže sastojke koje imaju veoma pozitivan uticaj na naš organizam i naše zdravlje. One su skladište vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Bez obzira da li jedete bundevu kao plod ili sjemenke, one su sjajne za zdravlje i mogu ponuditi velike pogodnosti.

100 grama sadrži ukupno 28 kalorija, što je izvanredno za sve one koji planiraju skinuti “viškove”. Može itekako da zasiti i nećete biti gladni jer daje energiju za cijeli dan. Najveći dio čini voda (92,66 grama), ugljeni hidrati (5,73g), proteini (0,81g), masti (0,2g) i ono što je veoma dobro, bundeva je bogata vlaknima.

Uticaj na mršavljenje

Vlaknasta hrana je izuzetno važna za regulaciju probave, omekšavanje stolice i za ubrzavanje metabolizma koji je glavni preduslov ako želite zdravo mršati. Konzumirajući bundevu unosite vrlo malo kalorija, a ta činjenica kombinovana sa vježbanjem i redovnom fizičkom aktivnošcu bilo kog tipa dovodi do gubitka tjelesne mase.
Bundeva može biti jedan od vaših najboljih saveznika na put do željenog izgleda, stoga vašu jesenju trpezu obavezno obogatite ovom izvanrednom namjernicom.

Za kraj imamo jedan jednostavan, brz i ukusan recept za smoothe ili sok od bundeve. Sve sto vam je potrebno je:

• 1 banana
• 1 narandža i
• ¼ osrednje bundeve (u zavisnosti koliki intezitet ukusa bundeve želite da postignete)

Smiksajte sve i dobićete energetsku bombu u koju možete dodati malo meda, ako volite slađi ukus ili čija sjemenke te pretvorite ovaj divni napitak u riznicu proteina.

Naravno, možete ostati pri čistom soku od bundeve, koji inače:

• reguliše probavu;
• pomaže kod visokog pritiska;
• dobar je za imunitet;
• snižava temperaturu;
• preventiva za pojavu osteoporoze;
• dobar je za zdravlje bubrega;
• pomaže kod insomnije.

Kao što vidite potpuno je svejedno za šta ćete se odlučiti. Benefiti vam ne izostaju, pogotovo jer unosite bundevu potpuno svježu sto vam garantuje sve gore navedeno i to u punom iznosu, jer nema prerade usljed čega bi se nutritivne vrijednosti gubile. Uživajte.

Categories: Razno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Razno

Upis novih polaznika je u toku!

Umjetnički studio Luna vrši upis novih polaznika, koji će trajati do 15.09., kada će prijave biti zatvorene do januara 2023.   Upis je namijenjen za djecu uzrasta od 3 godine i starije, koja se u Read more…

Razno

Magnezijum: najbolji saveznik u očuvanju zdravlja

Svaki organ u tijelu, pogotovo srce, mišići i bubrezi, trebaju mineral magnezijum. On igra ključnu ulogu u održavanju normalnih funkcija mišića i nerava, održava srčani ritam stabilnim, podržava zdrav imunološki sistem o ojačava naše kosti. Read more…

Razno

ZA DOBAR POČETAK DANA – AVOKADO TOST

Avokado je voće kremaste strukture koje raste u toploj klimi. Njegove potencijalne zdravstvene beneficije uključuju poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i zaštitu od kancera. Avokado je odličan izvor vitamina C, E, K, B6, kao Read more…